Криза: 1/4 от общопрактикуващите лекари - пенсионери

Най-големият проблем си остава заплащането
17

25% от общопрактикуващите лекари са в пенсионна възраст. На фона на стряскащата статистика все по-рядко млади хора решават да си изберат именно тази професия.

"Лекарите, които все още сме здрави, ще работим. В крайна сметка имаме държава и правителство и те трябва да помислят. Явно се задава един проблем. От 7000 сме 4000 и тази бройка се топи", обясни пред Bulgaria ON AIR зам.-председателят на БЛС и член на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Николай Брънзалов.

По думите му, когато завършат медицина, младите хора мечтаят за по-тясно специализирани дейности и да имат по-голямо кариерно развитие. Според него трябва сериозно да се помисли върху този проблем и да се намери решение.

"Най-големият проблем е заплащането. Както и условията на труд, голямата административна тежест и липсата на всякакви модерни методи за комуникация", коментира в "Денят ON AIR" общопрактикуващият лекар.

Брънзалов коментира и увеличаването на заплатите на медицинските сестри.

"В този вариант - даване на пари на калпак, не могат да се случат нещата поради редица причини. Нищо не се решава така. Трябва да се започне по-отдалеч", смята докторът.

По думите му всички в здравната система искат достойно заплащане, но механизмът, по който трябва това да се случи, не е такъв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 5 години
Ами няма да има лекари ами! На никого не му се занимава със cеляндypи, още по-малко с 2-3 хил такива.
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
е да , ама колко програмисти пък имаме ! давайте им по 3000 лв заплати
11
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То каква ли работа вършат общопрактикуващите лекари, та искат големи заплати. Трябва да почнат работа в 8 часа, а идват в 9. Трябва да стоят до 2 часа, а си отиват в 12.
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми то и населението от 9 млн. стана 5,5 млн., та какво като и лекарите са намалели в същото съотношение?
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От хора с излишни килограми и ментални проблеми акъл не вземам. Тоя първо да излекува себе си от алчността.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя доктор явно не получава достатъчно. Още не е стигнал 200-те кг. Засега се е спрял на 120.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правителството да мислело... трудна работа..
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде сега вземете хляба и на колегите без специалност, вместо да им я дадете и всички ще цъфнем и вържем, понеже от системата са изключени "неквалифицираните".
5
1
 
11
 
! Отговори
:) преди 5 години
И по-зле ще става. :) Не, че на мене ми пука, ама да ви информирам. :)
4
6
 
2
 
! Отговори
до 27 преди 5 години
Ако имаш мозък и живееш своя живот ,а не висиш пред клавиатурата по цял ден за пет лева ще видиш че повечето новини въобще не са лоши. Не жълтата преса и пишман платените журналисти могат да ме убедят в това. Ти на колко годинки си и колко проблеми имаш?Явно не си видял и преживял какво чудо беше във ,,всички области на три пъти рухвалата държава. Ей,слободия хей,за тези думи щеше да осъмнеш на Московска 5,а от там или не се излизаше или оставаш инвалид със следите от маркуча и каменното корито
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лекарите по дентална медицина лекари ли са? Като са обявени за търговци доходите им са високи, да не би денталното здраве на нацията да е добро?Наложиха модата на децата да им слагат железа в устата, уж да им се изправили зъбите, а на практика ги вързват цял живот да им човъркат в устата. Рекламират избелващи препарати отново с тази цел.Защо лекарите не са активни по темите за профилактика? Начин на живот, стрес, затлъстяване, шум, наркомании - и сред тях. Кариера със здрави хора няма да имат
2
4
 
19
 
! Отговори
От сутрин до вечер преди 5 години
Само лоши новини от сутрин до вечер. Айде бе Бойко, вземи се похвали, че си оправил нещо в тази държава. Глупав народ, как си избрахте тази проста мутра, да развива скандали, кражби и само проблеми във всички области на държавата.
1
3
 
9
 
! Отговори
пенсионер преди 5 години
Тази лекари ги побърква здравната каса !! По цял ден пишат рецепти , и се чудя защо още не са вкарали електронни в аптеките , което ме води до мисълта ,че от това се крадат милиони !